English versionSeahorses
Version françaiseHippocampes
Versión EspagñolaCaballitos de mar
Deutsche versionSeepferdchen
Verzione ItalianoCavallucci Marini
Nederlandse verzieZeepaardjes
Versão portuguesaCavalos marinhos
sound

Zeepaardjes

In dit beknopte overzicht vindt u bijna alles dat u dient te weten over het correct houden van zeepaardjes in een aquarium en voor de meer ervaren aquariumliefhebber, over het kweken van jonge zeepaardjes.

Hoofdpagina
Aquarium
Houden
Kweken
Plankton
Ziekten
Soorten
Zoetwater
Filmpjes
Galerij
Bescherming
Winkels/Boeken
Links

"Zeepaardjes" van zoetwater - Zeenalden

© ATCGV
© foto Zeepaardjes van zoetwater De zeepaardjes van zoetwater bestaan niet, alleen maar van en soort zeenaalden die leven in zoet en brak water. Er worden zeventien soorten beschreven, in verschillende kleuren, voornamelijk van het geslacht Syngnathus Microphis. De Enneacampus (synoniemen = Syngnathus Pulchellus, Syngnathus Pulchelus, Syngnathus Ansorgii, Syngnathus Olsooni) kunnen ook in zoet water worden gehouden. In het wild leven ze zowel in zoet water (op volwassen leeftijd) als in brak water; in gevangenschap verdient lichtbrak water de voorkeur (met een zoutgehalte van ongeveer 1005). Hierdoor leven ze langer en bovendien komt het ook bepaalde planten ten goede.

Zoals bij zeenaalden die in zee leven, is het moeilijk om mannetjes en wijfjes uit elkaar te houden. De zak van het mannetje is alleen zichtbaar als hij jongen draagt.

Deze zeenaalden zijn zeldzaam en vrijwel onmogelijk te verkrijgen, ondanks het feit dat ze nog niet beschermd zijn.

Geografische oorsprong: Azië, Afrika, Madagaskar, Réunion, het eiland Mauritius, Atlantische kust in Amerika. Ze leven in rivieren en riviermondingen.

Wat wordt beschreven in de talrijke werken over de installatie van een zoetwateraquarium geldt ook voor een bak bestemd voor zoetwaterzeenaalden. Het heeft dus geen zin om dit nogmaals gedetailleerd te overlopen. In brak water moet het onderhoud worden aangepast aan een semi-zeeomgeving. Een aquarium van 100 liter is noodzakelijk. In gevangenschap moeten de zeepaardjes dezelfde zorgen krijgen als de soorten uit de zee. Zoetwaterzeenaalden zijn net zo kwetsbaar als soorten die in zee leven. Dezelfde voorzorgen moeten worden genomen; dezelfde nauwkeurigheid moet aan de dag worden gelegd.

Het is ook beter om ze te houden in een bak speciaal voor de zeenaalden. Dit enerzijds omwille van de concurrentie op het vlak van voeding en anderzijds opdat ze zich goed zouden voelen in optimale omstandigheden. Zoals de zeenaalden en zeepaardjes die in zee leven zijn ze zeer traag en houden ze er absoluut niet van om te moeten samenleven met drukke vissen. Bovendien lopen ze het risico om van honger te sterven als ze met vissen moeten samenleven.

Qua aanpassing moeten dezelfde regels als voor de zeenaalden en de zeepaardjes uit zee moeten worden nageleefd.

Waterkwaliteit :

Microphis

Temperatuur : 25 tot 28 graden, (26 graden voor de voortplanting)
PH : 7,0 tot 7,5 (7,5 voor de voortplanting)
Hardheid : 10 °d GH à 25 °d GH
Ammonium = 0, Nitriet = 0, Nitraten = 0

Enneacampus

Temperatuur : 22 tot 28 graden (25 graden voor de voortplanting)
PH : 7.8 à 8.2 (8.0 voor de voortplanting)
Hardheid : 16 °d GH à 20 °d GH (18 °d GH voor de voortplanting)
Ammonium = 0, Nitriet = 0, Nitraten = 0

Pulchellus

Temperatuur: 24 tot 28 graden (26 graden voor de voortplanting)
PH : 7,0 tot (8,0, 7,5 voor de voortplanting)
Hardheid : 17 °d GH à 25 °d GH
Ammonium = 0, Nitriet = 0, Nitraten = 0

Voedsel :

Het voedsel is het grootste probleem voor deze soorten (vooral in de aanpassingsfase). Ze hebben immers een kleine mond maar een grote eetlust. Het gebruik van kleine, levende prooien worden aangeraden: cyclopen, artemias, guppyjongen. Ze passen zich moeilijk aan bevroren voedsel aan maar het is mogelijk. Als de prooien te snel zijn, hebben ze moeite om ze te vangen. Tweemaal per dag voederen - stevige porties geven.

Voedsel voor de jongen : plankton, meer in het bijzonder cyclopen en artemiaslarve. Minstens 4 maar per dag een stevige portie geven.


De Zeenaaldenbak van Gilbert

© Gilbert foto 121 Zeenaalde © Gilbert foto 122 Zeenaalde © Gilbert fhoto 123 Zeenaalde © Gilbert foto 139 Zeenaalde © Gilbert foto 130 Zeenaalde © Gilbert foto 124 Zeenaalde

© http://hippocampus-info.com foto 173 Zeenaalde © http://hippocampus-info.com foto 174 Zeenaalde Ei © http://hippocampus-info.com foto 175 Zeenaalde BabysHoofdpagina Aquarium Houden Kweken Plankton Ziekten Soorten Zoetwater Filmpjes Galerij Bescherming Winkels/Boeken Links

* Vertaald door Jean-Pierre in het Nederlands met de hulp van mijn vriend Pierre

Copyright © 1999-2018   Beatrice   Alle rechten voorbehouden.   Disclaimer   Email
IEDERE VOLLEDIGE OF GEDEELTELIKE NABOOTSING VAN DEZE SITE IS STRAFBAAR


Terug naar boven van de pagina